fbpx
Categorie
Conceptontwikkeling
Tags
Concept, Illustratie
Over dit project

Een welbekend gezicht in Nederland: de Annie die al je kinderdromen heeft geschreven. De opdracht: vergroot het publiek voor een museum naar keuze. Geboren en getogen in Zoetermeer kan ik mij de bezoeken aan het Literatuurmuseum nog goed herinneren. Beneden zit namelijk het Kinderboekenmuseum, waar kinderboeken tot werkelijkheid werden gemaakt. Als kind van zes jaar maakt je fantasie de wereld compleet. Deze ervaring en dat gevoel wil ik terugbrengen in het Literatuurmuseum.

 

Het concept voor het Literatuurmuseum omvat een tentoonstelling over het werk en leven van Annie M.G. Schmidt. Voor kinderen lijkt ze de ideale oma, maar stiekem was ze voor haar tijd een hele rebelse vrouw. Het contrast tussen de leuke kinderboeken en haar rebelse innerlijk trekt meerdere doelgroepen aan. Ouders met nostalgische gevoelens die hun kinderen graag kennis laten maken met de boeken, jongvolwassenen die zich identificeren met haar rebelse karakter en volwassenen die simpelweg houden van een leuk dagje in het museum. Het is een samenkomst van alle content die Annie heeft gemaakt en content die over haar is gemaakt.

 

‘Het huis van Annie.’ In elke kamer van het huis kom je iets te weten over Annie’s privéleven of carrière en kom je een van de karakters uit haar boeken tegen.

Door de ruimtes in het Literatuurmuseum in te richten als het huis van Annie M.G. Schmidt ontdek je steeds meer over deze bijzondere vrouw en haar werk. Zo kan ik de ervaringen die ik als zesjarig meisje had weer doorgeven aan anderen.

 

‘Het huis van Annie’ Een concept van VLSN. voor het Literatuurmuseum, in opdracht van Akademie Vogue.